IBOGAiN.SE Forum Index
IBOGAiN.SE
Forumet för diskussioner om ibogain och ibogainbehandlingar.
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups 
 RegisterRegister   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   ProfileProfile   Log inLog in 

 IndexIndex   search.php?search_id=newposts&sid=690fa9b2ff79fc927c1aeea85af7fdb3View posts since last visit

Läkemedelsverket kommer att utreda ibogainets narkotikaklass

Goto page 1, 2  Next
Post new topic   Reply to topic    IBOGAiN.SE Forum Index -> -> Lag, rätt och politik
View previous topic :: View next topic  
Author Message
OperatorJoined: 08 Jun 2006
Posts: 270
Topics: 45

PostPosted: Fri 26 Jan, 2007 12:21    Post subject: Läkemedelsverket kommer att utreda ibogainets narkotikaklass Reply with quote

Narkotikaklassningen kommer att omprövas.

Den 19 januari 2007 så överlämnade socialdepartementet ärendet om ibogainets narkotikaklassning tillbaka till läkemedelsverket. Detta innebär att klassningen kommer att utredas på nytt. Kanske blir det mera verklighetsunderlag i klassningen, det skulle ju sannerligen inte skada!

Läkemedelsverkets underlag kommer sedan att ligga till grund för regeringen att fatta beslut på. Generellt kommer det att bli regeringen som fattar beslutet om ibogain skall vara narkotikaklassat och läkemedelsverket som fattar beslut om i vilken grupp ibogain i så fall ska härröra i.


Vi hälsar givetvis läkemedelsverket välkomna till verkligheten. Ibogain hör ju naturligtvis inte hemma i narkotikaklassning 1, vilket är självklart för den som bara intresserar sig för vetenskapliga fakta eller ser på verkligheten.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
OperatorJoined: 08 Jun 2006
Posts: 270
Topics: 45

PostPosted: Fri 23 Feb, 2007 13:16    Post subject: Dagsläget. Reply with quote

Ärendet lämnande Socialdepartementet för ungefär en månad sedan och skickades tillbaka till Läkemedelsverket för att beredas inför beslutande av eventuell omklassificering, nästa station är Regeringen.

Läkemedelsverket kan förväntas ha utrett saken närmare inom cirka 2 månader. f.n arbetar de med att ta fram underlagsmaterial angående ibogain. Hoppas att kunna återkomma med lite mer konkreta uppgifter så småningom


Regeringens representant Folkhälsominister Maria Larsson kommenterade tidigare i veckan ibogainfrågan såhär:
Quote:
Vi arbetar just nu med att se över narkotikalagstiftningen och kommer därför att återkomma i denna fråga. Klart är emellertid att vi inte kan fatta några beslut innan vi fått ta del av Läkemedelsverkets expertkunskaper i frågan.


.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
OperatorJoined: 08 Jun 2006
Posts: 270
Topics: 45

PostPosted: Sat 05 May, 2007 20:56    Post subject: Reply with quote

Utredaren på Läkemedelsverket har i princip skrivit färdigt sin utredning om ibogain, nu ska den skickas vidare till olika avdelningar på Läkemedelsverket så att de kan passa på att kommentera utredningen utifrån sina aspekter på det hela. Eventuellt blir detta också ett ärende som kommer att dras för generaldirektören för verket.

Beroende på hur lång tid det tar att inhämta synpunkterna från respektive avdelning så dröjer det därför innan utredningsresultatet presenteras utåt och skickas tillbaka till socialdepartementet igen och sedan vidare till regeringen.

_________________
http://befrielsen.googlepages.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
OperatorJoined: 08 Jun 2006
Posts: 270
Topics: 45

PostPosted: Mon 04 Jun, 2007 21:55    Post subject: Ibogain omklassas inte... Reply with quote

Fick ett kort mail om dagsläget...
Quote:

Läkemedelsverkets ibogainutredning kommer inte resultera i någon förändrad narkotikaklassning. Beslutet är än så länge inte motiverat i skrift men det kommer ...

Motiveringsgrunden anges förenklat som att det saknas kliniska grunder att byta gruppering.


Många kan nog ha många åsikter om detta, dels med tanke på vilka gediget flummiga grunder ibogainet en dag narkotikaklassades, vilket kanske inte alls bar den mest splendida välunderbyggnad ett beslut rimligtvis bör ha. När de gäller de droger som bevisligen är lika beroende framkallande som heroin så är vissa av dem inte ens narkotikaklassade, tobak till exempel. Så någon direkt logik ur rent kliniskt perspektiv verkar heller inte gå att subtrahera.

Under tiden så verkar ibogain rädda liv på andra håll i världen, vi får hoppas att den Svenska byråkratin inte anser det som stötande eller problematiskt! För sura byråkrater kan ju lätt bli kinkiga och bångstyriga och det vore ju synd med tanke på att det bara är en mindre tsunami som dör av tunga droger varje år i Sverige och då är ju regelverket naturligtvis oerhört mycket viktigare.

Ibogain som ytterligare ett tag till blir narkotikaklassat i grupp nummer 1 saknar per definition nytta för människan: Vi kanske därför bör starta en upplysningskampanj till de som blivit hjälpta av ibogain så att de vet att de inte är människor?

För hur ska vi annars kunna hjälpa byråkraternas beslut att bli logiskt?

_________________
http://befrielsen.googlepages.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Masque
Administratör


Joined: 14 May 2006
Posts: 467
Topics: 67

PostPosted: Tue 05 Jun, 2007 21:07    Post subject: Reply with quote

Mycket tråkigt att läsa.

Så hjärndött att man kan undra om någon utredning gjorts ö.h.t
Back to top
View user's profile Send private message
ASTRONAUTJoined: 20 Jun 2006
Posts: 238
Topics: 25
Location: Norrköping

PostPosted: Tue 05 Jun, 2007 23:56    Post subject: Reply with quote

En utredning som vi dessutom bör syna i sömmarna. Begära ut fulla handlingar och forskningsunderlag i enlighet med öppenhetsprincipen till exempel om det behövs.
_________________
Glöm inte att titta förbi den svenska Ibogain-bloggen! Läs (och kommentera gärna också)!
http://www.ibogain.nu
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
OperatorJoined: 08 Jun 2006
Posts: 270
Topics: 45

PostPosted: Wed 06 Jun, 2007 08:29    Post subject: Reply with quote

Man får hoppas att utredaren i varje fall skrapat samman lite logik till varför ibogain ska vara klassat såsom typ 1 narkotikum. För om utredaren anser det vara adekvat så bör ju denne utredare också kunna presentera lite logiskt underlag till sina upplevda ståndpunkter, men det kanske är för mycket begärt att utredningen ska kunna ge en rimlig vetenskaplig motivering till klassningen?

Med tanke på det flummiga och knappast faktabetonade underlaget de använde när de placerade in ibogain i narkotikaklass 1 så kanske det inte är mer än självklart att de i varje fall kan försöka presentera någon typ av farmakologisk och logisk anledning till varför de anser att ibogain skall vara klassat som typ 1 narkotikum.

Det förefaller ju inte vara det mest välunderbyggda logiska fundamenten som de baserar sina slutledningar på, så de kanske inte ens är att vänta sig att de presenterar en logisk rimlighet till deras hitintills logiskt omotiverade klassningsiver.

Han som skrev den senaste hemställningen föreslog lite skämtsamt för utredaren på läkemedelsverket att han kunde försöka att narkotikaklassa bensin, eftersom det används som missbruksmedel och kan ge hjärnskador + att det rent farmakologiskt saknar nytta för människan. Det verkade dock inte falla utredaren på läppen, utredaren verkade av skäl han hade lite svårt att klargöra resolut, mera intresserad av att se till att ibogain (som gång efter gång visat sig kunna bekämpa knarkslaveri) är klassat som grov narkotika.

Detta är Sverige året är 2007.
Ibogain som har fått flera mycket tunga narkomaner att sluta knarka är av läkemedelsverket ansett som ett tungt knark utan nytta för människan.

-Jo tjänare, logiken?

Vi får väl se om utredningen lyckas presentera någon typ av rimlig verklighetsanknytning till klassningen, för i det tidigare klassningsunderlaget går det ju icke att spåra.

_________________
http://befrielsen.googlepages.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Masque
Administratör


Joined: 14 May 2006
Posts: 467
Topics: 67

PostPosted: Wed 06 Jun, 2007 10:28    Post subject: Reply with quote

Ska bli intressant att läsa utredningen. Om inte annat för att kunna skriva slagkraftiga insändare till tidningarna sedan. Wink
Back to top
View user's profile Send private message
OperatorJoined: 08 Jun 2006
Posts: 270
Topics: 45

PostPosted: Sat 23 Jun, 2007 14:21    Post subject: Reply with quote

Har ögnat igenom det nya underlaget och kan snabbt konstatera att det är författat av samma tjänsteman på det statliga Läkemedelsverket som tidigare yttrat sig såhär ovetenskapligt och grundlöst om ibogain:

Quote:
Ibogain är en hallucinogen vars benägenhet till missbruk utgör en synnerligen stor risk för mänsklig hälsa.

Den terapeutiska användningen är mycket begränsad om ens någon. Detta är anledningen till att ibogain är klassad i klass 1
.

Man kanske inte heller ska förvänta sig en alltför adekvat bedömning mot bakgrund av detta. Då vi redan rent empirisk fått klargjort att tjänstemannen vid det statliga läkemedelsverket har lite svårt att anknyta till en rimlig verklighetsförankring rent vetenskapligt, vilket framgår tydligt ovan. Yttrande som detta gör snarare gällande att det finns en hel del vanföreställningar inom byråkratin som saknar vetenskaplig och praktisk förankring i verkligheten.

Om man senare på ytan angör en rimligare hållning, men inte ändrar sig i grundfrågan bör man med fog ifrågasätta om det verkligen gjorts en rimlig eller seriös prövning.

Faktum kvarstår: Klassificeringen som typ 1 narkotikum innebär per definition attt ibogain saknar nytta för människor (enligt det statliga Svenska läkemedelsverkets enskilda tjänsteman vars tidigare meningar om ibogain påvisat en mycket djup brist på kunskap och rimlig verklighetsuppfattning, vilket tydligt framgår i citatet ovan.)

_________________
http://befrielsen.googlepages.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
POWJoined: 12 Mar 2007
Posts: 42
Topics: 10

PostPosted: Sun 24 Jun, 2007 11:23    Post subject: Reply with quote

Tycker tvärt om att det är gott gry i våra byråkrater!

Läkemedelsverket wrote:
Ibogain är en hallucinogen vars benägenhet till missbruk utgör en synnerligen stor risk för mänsklig hälsa.


Ganska sturskt och modigt av en utredare på Läkemedelsverket att påstå nått sådant i direkt strid med ett flertal tunga vetenskapliga rapporter från studier på både människor och djur. Den antiaddiktiva effekten av ibogain har varit känd sedan länge. Att ibogain i sig själv inte missbrukas kan man väl förstå snabbt om man bara tittar på all de länder som inte illegaliserat medicineringen ibogain på ovetenskapliga grunder. Finns det något missbruk där?

Unikt påstående när det i själva verket kanske förhåller sig precis tvärtom. Intressanta mekanismer det där....
http://www.ibogaine.org/chronology.html


Väntar fortfarande på några vetenskapliga belägg för att ibogain saknar nytta för människor! Och det bör väl den som påstår det kunna presentera?


Link


Känner Läkemedelsverket till någon substans i denna världen som effektivare dokumenterat sin effekt på att avbryta tungt opiatmissbruk? I så fall vill jag gärna veta vad den substansen heter och det tror jag faktiskt att resterande delen av forskarvärlden också vill
Back to top
View user's profile Send private message
ASTRONAUTJoined: 20 Jun 2006
Posts: 238
Topics: 25
Location: Norrköping

PostPosted: Sun 24 Jun, 2007 14:25    Post subject: Reply with quote

Var kan vi läsa rapporten i sin helhet? Och vad är i och med detta beslut vårat nästa steg?

Att börja dokumentera de som tar del av ibogain-behandlingar genom oss är självklart viktigt, men är det inte dags att vi också riktar in oss på någon sorts "lobbyverksamhet" som strävar till att uppvakta, säg, kanske nämnda tjänsteman med FAKTA och skapar en mer rättvis och vetenskaplig bild av Ibogain bland beslutsfattare. Det är väl det bästa vi kan göra för att framtida omklassningar och utredningar inte ska upprepa samma totalt ignoranta mönster, enligt mig. Och därmed så skulle Ibogain bli en tillgång även för Sverige.

_________________
Glöm inte att titta förbi den svenska Ibogain-bloggen! Läs (och kommentera gärna också)!
http://www.ibogain.nu
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
ASTRONAUTJoined: 20 Jun 2006
Posts: 238
Topics: 25
Location: Norrköping

PostPosted: Sun 24 Jun, 2007 15:16    Post subject: Reply with quote

Går det att få tag på materialet? Jag och jag tror många med mig skulle gärna läsa det i sin helhet samt väldigt gärna ta del av det vetenskapliga underlaget till det negativa beslutet.

Länk kanske? Eller måste man beställa det från myndigheten direkt (i enlighet med offentlighetsprincipen)?

_________________
Glöm inte att titta förbi den svenska Ibogain-bloggen! Läs (och kommentera gärna också)!
http://www.ibogain.nu
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger
POWJoined: 12 Mar 2007
Posts: 42
Topics: 10

PostPosted: Mon 25 Jun, 2007 11:59    Post subject: Reply with quote

ASTRONAUT wrote:
Var kan vi läsa rapporten i sin helhet? Och vad är i och med detta beslut vårat nästa steg?

Att börja dokumentera de som tar del av ibogain-behandlingar genom oss är självklart viktigt, men är det inte dags att vi också riktar in oss på någon sorts "lobbyverksamhet" som strävar till att uppvakta, säg, kanske nämnda tjänsteman med FAKTA och skapar en mer rättvis och vetenskaplig bild av Ibogain bland beslutsfattare. Det är väl det bästa vi kan göra för att framtida omklassningar och utredningar inte ska upprepa samma totalt ignoranta mönster, enligt mig. Och därmed så skulle Ibogain bli en tillgång även för Sverige.

Du har den nog i mailboxen endera dagen.

Dokumentation är oerhört viktigt, kan inte riktigt förstå varför man inte ägnar mer tid och energi åt detta. Den tydligaste vägen in i de legitima finrummet kanske kan vara att använda samma dokumentationsinstrument som övriga missbruksvården? Då kan det vara svårt att kunna stå emot en behandling som så klart på samma språk visar på ett minskat destruktivt beteende.

Mycket tydligare än så kan det kanske inte bli.
Back to top
View user's profile Send private message
POWJoined: 12 Mar 2007
Posts: 42
Topics: 10

PostPosted: Wed 27 Jun, 2007 06:37    Post subject: Reply with quote

På mångas begäran Klassningsdokumentet.
Dokumentet visar att en viss tillnyktring kan ha skett hos Läkemedelsverket. Nu påstår man i varje fall inte att

Läkemedelsveket wrote:
Ibogain är en hallucinogen vars benägenhet till missbruk utgör en synnerligen stor risk för mänsklig hälsa.

Den terapeutiska användningen är mycket begränsad om ens någon. Detta är anledningen till att ibogain är klassad i klass 1.


Vilket som vi alla vet är en ren vetenskaplig falsifikation och saknar grund i den verkliga värden. Det finns ingen påvisad benägenhet att missbruka ibogain, snarare pekar de utredningar jag sett på att ibogain Minskar det tvångsmässiga begäret att intaga narkotikum, detta dessutom hos både hos människa och djur. Så Läkemedelsverket behöver inte ett uns tveka på den punkten.

I det nya dokumentet så anknyter Läkemedelsverket något mer till verkligheten, men att man mot bakgrund av det vetenskapliga underlaget som finns kring ibogain väljer att klassificera ibogain som avsaknad av nytta för människa och därmed typ 1 narkotikum saknar stöd i vetenskaplig mening. Byråkratin fortsätter att imponera med sina ovetenskapliga utsagor och låga verklighetsanknytning… Ytan förefaller ändrad men inte pudeln kärna... framsteg eller ej, döm själva.

Faktum kvarstår: Läkemedelsverket har fördefinierat ibogain som en substans vilken saknar nytta för människan. Hur man kan dra den slutsatsen är ett mysterium mot bakgrund av kända vetenskapliga fakta....KLASSIFICERINGSDOKUMENT
(under utredning)


av narkotika: Lag 1968:64, Lag 1992:860
Förordning 1992:1554
Dnr: 359:2007/37836

Förslag överlämnat:
2007-05-02

Ikraftträdande:
2007-05-04


AVSER


Ibogaine, Ibogaine hydroklorid1. Namn, gatunamn, synonymer, CAS-nr
Ibogaine
12-methoxyibogamine, C20H26N2O
CAS-nr: 83-74-9


2. Summaformel, kemisk struktur
3. Fysikaliska data
Fysikaliskt tillstånd:
Molekylvikt: 310,43
Löslighet: Praktiskt taget olösligt i vatten men lösligt i etanol, eter, kloroform, aceton och bensen. 12-methoxyibogamine hydroklorid är löslig i vatten.
Smältpunkt/fryspunkt/kokpunkt: fri bas mp 152 – 153 oC, hydrokloridsalt mp 299 – 300 oC
Densitet:
Föroreningar/blandningar:

4. Framställning
Ämnet, en psykoaktiv indol alkaloid, kan isoleras från rötter, rotbark, stam och blad av växten Tabernanthe iboga, som förekommer i Västafrika, Gabon och Kongo. Enligt Tihkal är inte praktiskt möjligt att syntetisera fram ibogaine från nikotinsyra. Beskrivs ibogaine i litteraturen som syntetisk innebär det en resyntetisering från en demetyliserad metabolit. Enligt professor Fred Nyberg, Uppsala Universitet, går det att syntetisera fram analoger av ibogaine. Den syntetiserade varianterna borde vara mycket renare och en del bieffekter av föroreningar skulle kunna utebli.
Den infödda befolkningen i Västafrika har använt ibogaine i låga doser för att bekämpa trötthet, hunger och törst och i högre doser i rituella ceremonier.
Ibogaine introducerades i västvärldens medicin i produkten Lamberene, ett extrakt som innehöll ungefär 8mg ibogaine och ordinerades mot depression, kraftlöshet och infektionssjukdomar. Preparatet såldes i Frankrike. Drogen blev populär bland några efterkrigspersoner efter andra världskriget, men togs bort från marknaden 1966 då produkter innehållande ibogain blev förbjudet.4


5. Verkningsmekanism
Det är inte helt klarlagt vilka verkningsmekanismer som sätter igång vid intag av ibogaine. Enligt Kenneth R. Alpers publicering ”Ibogaine: A Review”1, så har ibogaine låg mikromolar affinitet för multipla bindningsställen i centrala nervsystemet. De bindningsställen som nämns är N-metyl-D-asparate (NMDA), kappa- och mu-opioid och sigma2 receptorer, natrium kanaler och serotonin transporter. Även Deroah C. Mash et al nämner i sin publicering ”Medication Development of Ibogaine as a Pharmacotherapy for Drug Dependence”2 resultat som visat att ibogaine interagerar med många olika bindningsställen som mu och kappa receptorer serotonin (5-HT)2 och 5-HT3, muscarin (M1 och M2) receptorer och monoamin upptagsstället. Dessutom interagerar ibogaine med N-metyl-D-asparate (NMDA) receptorn och natrium jon kanaler.
Både ibogaine och dess metabolit noribogaine indikerar en förmåga att tränga igenom blod-hjärnbarriären och tar sig alltså snabbt in i hjärnan.


6. Exponeringssätt, missbruksdos
Farmakokinetiska studier av ibogaine3 har gjorts bland frivilliga drogberoende patienter, som har tagit en oral dos. Både ibogaine och dess metabolit har studerats. Den tid det tog att eliminera större delen av intagen ibogaine (>90 %) var 24 timmar efter intaget. Den farmakokinetiska profilen som mättes i helblod visade att koncentrationen av metaboliten noribogaine mätt efter 24 timmar var fortfarande förhöjd. Man har visat vid försök på gnagare att man snabbt kan detektera ibogaine i hjärnan efter ett oralt intag. Metaboliten noribogaine kunde mätas tidigast efter 15 minuter. Vid tillförande av ibogaine 40mg/kg intraperitonialt och 50mg/kg per oralt i gnagare uppnåddes nivåer av ibogaine och noribogaine på 10 till 15 mikroM respektive 10 till 12 mikroM. Man tror att koncentrationen av noribogaine i hjärnan skulle kunna aktivera processen som orsakar de önskade effekterna för att övervinna opiatberoende.

Ibogaine används på två sätt i Bwiti kulturen5. I låga doser får man inga hallucinogena effekter utan drogen stimulerar och ger eufori. Extremt höga doser (200-1000 mg) togs en eller två gånger under livet i rituella syften. Då kontrollerades ritualen av invigda/kunniga personer så att man inte kom alltför nära dödsriket. Den invigda personen övervakade hela ceremonin. Vid intag av de höga doserna genomgår personen olika stadier, med koordinationssvårigheter, vakendrömmeri, hallucinationer och avslutningsvis en kognitiv fas av djup introspektion.

Enligt Alper1är en del i det kliniska beviset på effekt av ibogaine i missbruksavbrytande de berättelser som missbrukare själva har berättat. Det vanliga är att opioidberoende personer har sökt ibogaine behandling som har getts som en hög engångsdos. Detta har oftast skett i icke medicinska inrättningar. Det finns väldigt lite data om långtidseffekten av ibogaine behandling.

Upprepat givande av ibogaine till råtta i doser mellan 10 till 40 mg/kg visade inte på något beroende då Primary Physical Independence test använts (Aceto, Bowman och Harris, 1990), som finns angivet i Freedlander4. Så ibogaine verkar inte vara beroendeframkallande men vid låga doser ger den eufori.7. Kombinationsmissbruk
Finns inget beskrivet.


8. Hälsorisker
Individuella risker
I höga doser har ibogaine neurotoxiska effekter. Det finns åtminstone 8 dokumenterade dödsfall efter intag av ibogaine6. Dödsfallen inträffade i de flesta fall flera dagar efter intaget eller efter intag av mycket små doser. Det är dock inte fastställt om det endast beror på intaget av ibogaine som orsakat dödsfallen. Författaren tror att dödsfallen kan vara ett resultat av hjärtarytmier orsakade av störningar i autonoma nervsystemet.

Folkhälsorisker
Dödsfallen har inträffat under egendomliga omständigheter5. Några har inträffat flera dagar efter intag av ibogaine. 4 dödsfall hade intagit mindre än hälften av den rekommenderade dosen för drogterapi (20-30 mg/kg kroppsvikt). Det verkar svårt att fastställa rätt dos för behandling av drogberoende.

Sociala risker
Drogberoende personer har redan sociala risker kopplade till missbruket. En ökning av sociala risker med ibogaine finns ej dokumenterat. Om ibogaine kan hjälpa mot drogberoende kan ibogaine ha positiva effekter.


9. Dokumenterad förekomst
Naturlig förekomst
Ämnet, en psykoaktiv indol alkaloid, kan isoleras från rötter, rotbark, stam och blad av växten Tabernanthe iboga, som förekommer i Västafrika, Gabon och Kongo.
Medicinsk och industriell förekomst
Ibogaine introducerades i västvärldens medicin i produkten Lamberene, ett extrakt som innehöll ungefär 8mg ibogaine och ordinerades mot depression, kraftlöshet och infektionssjukdomar. Drogen blev populär bland några efterkrigspersoner efter andra världskriget, men togs bort från marknaden 1966.
Förekomst av missbruk
Enligt tidigare klassificeringsdokument har små mängder ibogaine vid ett fåtal tillfällen tagits i beslag hos missbrukare i Sverige. Ämnet har ingen accepterad användning som läkemedel med det är känt som ett missbruksmedel i bl a USA.

Rapporterad förekomst i Sverige

SKL
Inget
RMV
Inget
Tullverkets laboratorium
Inget
Giftinformationscentralen
Inga förfrågningar.
CRD-nätverket

Övriga laboratorium

Rapporterad förekomst i EU, USA….

Land 1

Land 2
10. Tillgänglighet

Det finns att köpa på Internet, med ingen garanti av kvaliteten. I Aplers artikel1 Finns ibogaine att tillgå hos grossister till ett pris på cirka $ 200 per behandling. Detta var 1999, så hur det ser ut idag är okänt.
Det finns privata kliniker som utför ”behandling” enligt många biografier, men det nämns bara mängden som den behandlade har intagit, inte hur ibogaine har införskaffats eller kvaliteten på substansen. Kliniker beskrivs i litteraturen som icke medicinska. Det finns dock ett undantag och det är en biografi som beskriver en klinik i Prag där behandlingen utförs på ett sjukhus men troligen i privat regi. Vid förfrågan till myndighet i Tjeckien finns inga godkända produkter som innehåller ibogaine för medicinsk användning.


11. Missbruksprofil
I Sverige finns inga missbruk rapporterade.


12. Nuvarande kontrollstatus
Ibogaine är reglerad i USA, Belgien, Danmark, Schweiz och Sverige. I Sverige är ibogaine klassad i förteckning I pga den hallucinogena effekt som substanser har och ingen vedertagen läkemedelsanvändning. Dessutom påstås det att substansen har ett missbruk bl a i USA i klassningsunderlaget från 1985.

13. Konventioner14. Övrig information
Ex. om substansen övervakas av EU/EMCDDA


15. Referenser
1. Kenneth R. Apler, Dep of Psychiatry and Neurology, New York University School of Mdedicine,New York. THE ALKALOIDS, Vol. 56 IBOGAINE: A REVIEW

2. Deborah C. Mash et al, Dep of Neurology, Psychiatry, Orthopedics, and Pathology, University of Miami School of Medicine, Miami, Florida. Medication Development of Ibogaine as a Pharmacotherapy for Drug Dependence. The New York Academy of Sciences, New York, New York 1998

3. Deborah C. Mash et al, Dep of Neurology, Psychiatry, Orthopedics, and Pathology, University of Miami School of Medicine, Miami, Florida. THE ALKALOIDS Vol. 56, IBOGAINE IN THE TREATMENT OF HEROIN WITHDRAWAL.

4. Jonathan Freedlander. Ibogaine: A Novel Anti-Addictive Compound, A Comprehensive Literature Review.

5. Ehud Bastiaans, C. Kaplan (supervisor), Vrije Universiteit, Amsterdam, Holland. LIFE AFTER IBOGAINE, November 2004.

6. U. Maas, S. Strubelt, Scientific African Society, Witten, Germany. Fatalities after taking ibogaine in addiction treatment could be related to sudden cardiac death caused by autonomic dysfunction. Medical Hypotheses (2006) 67, 960-964.


16. Rekommendation
Bakgrund
Idag är ibogaine klassificerad i Sverige som narkotika i förteckning I. Substansen har ingen godkänd medicinsk användning. Det har framkommit i litteratur att ibogaine skulle kunna användas som hjälp vid behandling mot opiatberoende. Inga regelrätta kliniska prövningar med studier av långtidseffekter har gjorts.
Maas och Strubelt6 har publicerat i Medical Hypotheses om dödsfall vid intagande av ibogaine. De påstår att åtminstone 8 personer har dött efter intag av ibogaine.
De senaste 6 åren har vi utfärdat 5 certifikat och vid varje tillfälle rör det sig om 1-2 mg. Att ha substansen klassificerad innebär inga större konsekvenser när det gäller handeln med ibogaine, då den är så liten.

Resonemang
Enligt tidigare klassificeringsdokument är ibogaine inte läkemedel. Därför är den klassad i förteckning I. Det har framkommit i litteraturstudier att ibogaine förekommer i behandling för att bli av med opiatberoende. Detta skulle tala för att eventuellt omklassa substansen till förteckning II. Det finns dock inga regelrätta kliniska prövningar genomförda. Dessutom har det förekommit dödsfall vid intagande av ibogaine.
Vid genomförande av kliniska prövningar måste alltid en ansökan godkännas av Läkemedelsverket. Det har ingen betydelse om substansen som ingår i prövningen är klassad som narkotika eller inte, eller i vilken förteckning som substansen har klassats i. Även om en substans är klassad i förteckning I, vars kriterium är ringa om ens någon medicinsk användning, kan den användas i en klinisk prövning om kraven på en klinisk prövning uppfylles.

Slutsats
Läkemedelsverket föreslår att ibogaine kvarstår som narkotika i förteckning I tills ytterligare evidens på en medicinsk användning framkommit. Konsekvenserna av detta beslut kommer inte att medföra några speciella restriktioner vad det gäller genomförande av kliniska prövningar. Läkemedelsverket välkomnar om kliniska prövningar genomförs med ibogaine, för att få ytterligare underlag för eventuell omklassning av substansen.


17. Notifiera EU-kommissionen
N/A
Back to top
View user's profile Send private message
Masque
Administratör


Joined: 14 May 2006
Posts: 467
Topics: 67

PostPosted: Wed 27 Jun, 2007 10:35    Post subject: Reply with quote

Bra rapport ändå. Personen som gjort den har varit ganska grundlig och jag tycker att den objektivt redovisar ibogainets effekt på ett bra sätt.

Jag har bara några få invändningar. Det gäller tolkningen av det gamla beslutet från 1985 som det hänvisas till. http://www.ibogain.se/cmsms/uploads/dokument/dettveksammaklassningesunderlaget.pdf

Quote:
Enligt tidigare klassificeringsdokument har små mängder ibogaine vid ett fåtal tillfällen tagits i beslag hos missbrukare i Sverige. Ämnet har ingen accepterad användning som läkemedel med det är känt som ett missbruksmedel i bl a USA.


Påståenden som i sin tur saknar källor.

Quote:
Vid genomförande av kliniska prövningar måste alltid en ansökan godkännas av Läkemedelsverket. Det har ingen betydelse om substansen som ingår i prövningen är klassad som narkotika eller inte, eller i vilken förteckning som substansen har klassats i. Även om en substans är klassad i förteckning I, vars kriterium är ringa om ens någon medicinsk användning, kan den användas i en klinisk prövning om kraven på en klinisk prövning uppfylles.

Slutsats
Läkemedelsverket föreslår att ibogaine kvarstår som narkotika i förteckning I tills ytterligare evidens på en medicinsk användning framkommit. Konsekvenserna av detta beslut kommer inte att medföra några speciella restriktioner vad det gäller genomförande av kliniska prövningar. Läkemedelsverket välkomnar om kliniska prövningar genomförs med ibogaine, för att få ytterligare underlag för eventuell omklassning av substansen.


Ok. Låter ändå som ett slags framsteg, dock inte lika stort som vi hade önskat.

Men hur skulle sådana kunna utföras i Sverige och av vilka? Någon som vet? Om kliniska prövningar välkomnas så kanske det är dags att kontakta och informera dessa institutioner för att få dom intresserade?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    IBOGAiN.SE Forum Index -> -> Lag, rätt och politik All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group